Raceroom LAG megelőzés

A legrégibb és legkedveltebb VSR Túraautó bajnokság! A bajnokság a Raceroom WTCC 2015-el fut! Ingyenes! Az év végén a legjobban nyereményekben részesülnek.

Moderátor: BT Tag

Avatar
Bírói testület
Hozzászólások: 1138
Csatlakozott: 2016.02.20. 17:50
Teljes név: VSR Bírói testület
Tartózkodási hely: Budapest
Kapcsolat:

Raceroom LAG megelőzés

HozzászólásSzerző: Bírói testület » 2016.06.24. 21:35

A lenti leírást a GTR-Masters engedélyével tesszük közzé. Köszönjük Szabi!

"Bizonyára észrevettétek, hogy a RaceRoom sajnos egyelőre elég kényes LAG szempontból és a korábbi Fun, illetve bajnok futamok alkalmával sajnos többen is tapasztalták ennek káros következményeit, vagy voltak kénytelenek feladni a futamot ilyen jellegű problémák miatt. Mindezek ellenére azonban szép számmal vannak olyan versenyzők is, akiknél ezen gondok nem szoktak jelentkezni, így a következőkben szeretnénk némi segítséget nyújtani mindenkinek a LAG problémák elkerüléséhez, kérjük olvassátok figyelmesen!


Vegyük sorra mit tehetünk annak érdekében, hogy minimalizáljuk a LAG problémákat és tökéletesítsük az internetkapcsolatunkat!

Első lépésben a jól ismert http://www.pingtest.net oldalon pingeljük meg Budapestet, mivel a VSR szerver is itt található. A teszt eredménye és ezzel együtt az internetkapcsolatunk válaszideje akkor megfelelő, ha a válaszidő körülbelül 5-25 miliszekundum (ms), de semmi esetre sem több mint 50.

Második lépésben (amennyiben az első sikeres) lefogjuk tesztelni, hogy ez a válaszidő konstans-e. Ezt a következőképpen tehetjük meg:
Start gomb/keresés sávba a következőt másoljuk be és enter: "ping 88.151.101.180" -t / tehát: ping szóköz ipcím szóköz minusz --> majd nyomj entert.
Ha jól csináltátok akkor egy DOS ablak fog feljönni ahol folyamatosan pingeli a gépetek az adott IP címet.
Ez arra jó, hogy lecsekkoljátok az internetkapcsolatotok válaszidejei mennyire konstansak illetve milyen mértékben változnak. Amennyiben az itt látott (idő= xy ms) válaszidő perceken át konstansan 5-25 között mozog akkor beszélünk stabil internetkapcsolatról.

A LAG csökkentése érdekében a következőket tudjátok tenni:
Wifi: lehetőleg mindig kábelen csatlakozzatok és a WiFi-t próbáljátok meg messziről elkerülni.
Alkalmazások: erősen javasolt a futamok idejére minden más alkalmazást lekapcsolni, különös tekintettel azokra, amelyek sok memóriát fogyasztanak, vagy használják az internet kapcsolatot. (Skype, Torrent, Outlook, Dropbox, Origin, stb...)
Frissítők: ellenőrizzétek le, hogy a háttérben futó nélkülözhetetlen programokban (Steam, vírusírtó, tűzfal, VGA driver, Windows, stb) biztosan ki van-e kapcsolva az automatikus frissítés és letöltés.
Netforgalom: ugyanezt célszerű megtenni a lakásban lévő összes további eszköznél is (telefon, tablet, laptop, TV, HTPC, stb), ami ugyan azt a routert használja, esetleg letiltani a WiFi-t és kihúzni a többi kábelt a futamok idejére.
Tűzfal: szükség esetén tegyetek fel tűzfalat és tiltsatok le minden forgalmat a futamok idejére, ami nem nélkülözhetetlen a RaceRoom számára. Futamok idején a tűzfalat tegyétek game módba!
Vírusirtó: sok esetben maga a vírusírtó is okozhatja a gondot, sikertelen tesztek után a vírusirtó kikapcsolása, illetve uninstallálása után végezzetek el egy újabb tesztet és ellenőrizzétek le, történt-e javulás.
App-ok, kiegészítők: a szimulátorban integrált külső féltől származó plusz app-ok, HUD-ok, egyebek is okozhatnak különböző problémákat, ezekből minél kevesebbet használjunk, amit meg használunk, azt alaposan teszteljük le, hogy nem okoz-e teljesítmény, vagy egyéb problémákat..
Alacsony FPS: Alapvetően ha 60 alá esik bármikor is az FPS, az már problémát jelenthet, vegyétek lejjebb a grafikát, az autók láthatóságát, stb... A Steam-ben van beépített FPS mérő (Steam --> Beállítások --> Játékban), ezt kérjük használjátok és figyeljétek, hogy ha LAG-ot jeleznek a többiek, akkor mennyit mutat a számláló. (V-sync-et ki kell kapcsolni a méréshez)
Modem, Router: vannak modemek, routerek, melyekkel sok probléma szokott lenni, a T-Home ADSL net-hez adott D-Link DSL-360R típusú modeme például teljesen alkalmatlan az R3E multizáshoz. Javasolt típus a D-Link DSL-321B modem, ezzel a tapasztaltok szerint teljesen rendbe jön a multi. Érdemes a modemet lekorlátozni valamivel a rendelkezésre álló sávszélesség alá (7 Mbit esetén mondjuk 6-ra), így marad a hálózatban tartalék és a szinkron hibák is teljesen megszűnnek.
Driver: mindig a legfrissebb hivatalos driverek legyenek a gépeteken (VGA, Chipset, hálózati kártya, stb...)
Tuning: egyes esetekben a CPU/VGA húzása és a feszültség rossz beállítása is okozhat anomáliákat. Amennyiben LAG-ot észlelsz és a korábbi pontok nem segítenek, akkor állítsd vissza a géped gyári állapotra és nézd meg, tapasztalsz-e változást LAG terén játék közben.
Windows: ha az eddig felsoroltak sem segítenek, akkor a következő lépés a teljes operációs rendszer újratelepítése. (Windows által használt partíció teljes formázása majd az új Windows telepítése a legfrissebb driverekkel) Az operációs rendszert érdemes meghatározott időközönként (kb 6 hónap) újratelepíteni, hogy az esetlegesen bekerült a háttérben tevékenykedő, de kárt nem okozó programok (spyware, különféle böngésző kiegészítés,keresőmotor) ne "lassítsák" tovább a rendszerünket és kitudjuk használni azt teljes mértékben.
IP TV: akinek internet alapú a TV-je, annak esetleg érdemes utána járnia, hogy nincs-e rosszul konfigurálva a rendszer, a SetTopBox működése nincs-e negatív kihatással a ping-jére.
Szolgáltató: legutolsó lépésben keressétek fel a szolgáltatót ha a fenti lépések ellenére továbbra sem javult meg a ping tesztetek. Sok esetben a lakásba behúzott kábelek és csatlakozók cseréje is sokat segíthet, de ezt a munkát jobb a szolgáltató szakemberére bízni, illetve számos más további beállításhoz is csak ők férnek hozzá.


Nagyon fontos, hogy aki LAG-ol, az a saját és a többiek versenyét is kockáztatja, így aki úgy érzi magáról, hogy LAG problémái vannak, az még jóval futam előtt jelezze ezt nekünk és mi igyekszünk segíteni megoldani a problémát, illetve futam előtt megnézzük, hogy fennáll még-e a gubanc.
Virtual SimRacing Bírói Testülete

Facebook oldalunk: https://www.facebook.com/VirtualSimRacing

Bármilyen kérdésed van, tedd fel nekünk privátban nyugodtan!

Vissza: “Raceroom : VSR HTCC 2.0 bajnokság”

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég