Ha Monza, akkor dráma! Simon Tamás a SIM Liga ’23-as szezonjának első győztese!

Simon Tamás, Pálla Balázs, Tóth Dávid, Leitner Norbert

Monza adott otthont a K&H SIM Liga iRangsor powered by HUMDA szezonnyitójának, ahol Simon Tamás okos, higgadt versenyzéssel, a riválisok hibáit kihasználva nyert.

Már az időmérő is izgalmasan alakult Monza 5,793 kilométeres aszfaltcsíkján, ahova a 24 meghívott versenyző közül 21 látogatott el. Tóth Dávid ugyanis „időntúli” űrkörével az utolsó pillanatban lopta el a show-t – és a pole-t. A második helyet a VSR F3 bajnoka, Pálla Balázs szerezte meg, míg a harmadik helyről Impulse Racinges csapattársa, Leitner Norbert rajtolhatott.

A verseny elején ők voltak a főszereplők. A meglepően nyugodt rajt után ez a trió csatázott ugyanis az első helyért egészen addig, amíg Leitner egy elhibázott manőverrel saját magát, és Tóthot is lelökte a pályáról az első sikánban. A háttérben settenkedő, ötödik helyről rajtoló Simon pedig köszönte szépen a lehetőséget, és átvette a második helyet.

“1-2be próbáltunk kerülni Balázzsal, hogy mi diktáljuk a tempót, tudjunk esetleg spórolni” – magyarázta Leitner Norbert a futam utáni interjújában. “(Tóth) Dávidot meg is előztem, jónak nézett ki a taktika. Sajnos elkövettem pár hibát és kicsit eltávolodott Balázs és Dávid is visszaelőzött engem. Ezután mivel éreztem, hogy annyira nem tud elszakadni tőlem, próbálkoztam újra megelőzni, de nagyon durván benéztem a féktávot az első kanyarban a 12. körben és nekem is és Dávidnak is le kellett vágnunk a pályát. Emiatt Simon Tamás el tudott menni mellettünk és Balázsról is lemaradtunk. Dáviddal próbáltam menni, hátha történik valami elől, de végül csak a 4. hely jött össze. Nagyon sajnálom, hogy Dávidot is belesodortam a hibámba.”

Leitner Norbert és Tóth Dávid ütközése
Leitner Norbert és Tóth Dávid ütközése

Monza nem okozott csalódást

Pinczés Ádám nagyszerű teljesítményt mutatott a kvalifikáción, de az első körökben a jól rajtoló Sinka Dániellel koccant, és mindkettejüknek megsérült az autója. Itt is volt egy nevető harmadik Szabó László személyében, aki ezzel átugrotta őket, és magányos farkasként teljesítette a verseny nagy részét az 5. helyen.

Szabó László, Sinka Dániel, Pinczés Ádám, Roós András
Szabó László, Sinka Dániel, Pinczés Ádám, Roós András

A monzai pálya olyan szempontból sem okozott csalódást, hogy a verseny tele volt nagyobbnál nagyobb balesetekkel. Az első körben Nagy Zsolt és Fecske Tamás koccant, majd utóbbi fel is borult, pár körrel később Nagy Levente és Nagy Ádám mutatott be egy hasonló párostáncot, itt előbbi borult fel, végül pedig a verseny utolsó köreiben Viski Róbert és Méry Ambrus ütközött, melyből Méry jött ki rosszabbul.

Fecske Tamás borulása
Fecske Tamás borulása

Pálla vs. Simon az első helyért

Annyi biztos, hogy a versenyzés is nagyszerű volt, főleg az első helyért! Simon Tamás ugyanis folyamatosan érte utol Pálla Balázst – hozzá kell tenni, hogy Pálla kétszer is hibázott a Roggia sikánban – és tökéletesen teljesítette kötelező kiállását is. Ennek köszönhetően Simon az élen találta magát, és egészen az utolsó körig előzgette egymást a két versenyző. Végül Simon Tamás került ki győztesen ebből a csatából, és ezzel megnyerte a K&H SIM Liga iRangsor powered by HUMDA 2023-as szezonjának első futamát.

“A boxkiállást kicsit óvatosra vettem, így Simon Tamás a szélárnyékhatás küszöbén volt, amit megint sikerült feltornásznom, 1.6-7 mp-re, csak akkor jöttek a hibák, 2 slow down büntetéssel minden eddigi munkámat dobhattam a kukába, így esélyt adva neki a győzelemre, amit ki is használt. A második síkánban kívülről szerettem volna megelőzni, de nem maradt hely és így megcsíptem a füvet. Emiatt van bennem egy kis rossz érzés mert megnyerhettem volna, de van még hátra 5 forduló amin javíthatok” – nyilatkozta Pálla a futam után.

Simon Tamás és Pálla Balázs csatája az első helyért
Simon Tamás és Pálla Balázs csatája az első helyért

Monza virtuális dobogójára Pálla Balázs és Tóth Dávid állhatott fel Simon mellé. A top10-be még Leitner Norbert, Szabó László, Sinka Dániel, Pinczés Ádám, Roós András, Nagy Ádám és Mihalidesz Máté fért be.

A K&H SIM Liga iRangsor powered by HUMDA következő fordulóját az Egyesült Államok egyik leglegendásabb pályáján, Road Atlantán rendezik, az izgalmasnak ígérkező futamokat pedig a PAZA Production youtube csatornáján lehet majd megtekinteni október 2-án, hétfőn 20:00-tól.