Leitner Norbert a NASCAR-ban sem tud leállni, ő nyerte a daytonai szezonnyitót

Leitner Norbert

Teljesen más kihívás várta a mezőnyt a VSR idei harmadik bajnokságában, mely a NASCAR Truck Series Chevrolet Silverádojával, a menjetekkorbe.hu szponzorálásával indult el.

A NASCAR hagyományosan Daytonában kezdi a szezont, az Egyesült Államok egyik legfélelmetesebb oválján, ahol a bátorság, és a jó helyezkedés aranyat ér.

A pole pozícióból Eke Dávid indulhatott, mellőle pedig Rudas István rajtolhatott el. Azt azért érdemes megjegyezni, hogy Daytonában elég könnyen lehet előzni, így az időmérőn megszerzett helyezés nem sok jelentőséggel bír.

Daytona-Eke Dávid-0

A rajtot jól kapta el a mezőny, azonban már az első körben incidens zavarta meg a futamot. Német Mihály és Bíró László ütközött a 20. hely környékén, mely balesetbe a hátulról érkező versenyzők nagy része is belekeveredett, és sokan sérült autóval kényszerült folytatni a futamot. Sárga zászló ugyanakkor nem került meglengetésre.

A nap folyamán sok kisebb baleset is történt, ennek ellenére a mezőny néhány hosszabb zöld etapot is tudott teljesíteni. Végül összesen 6-szor jött be a pace car, és az 50 körből mindössze 16-ot kellett figyelmeztető jelzés alatt autózni.

Az élen sokáig Eke Dávid tartózkodott, azonban túl későn állt ki a pitbe, így a mezőny végéről már nem tudott visszakászálódni az első helyre. Ennek ellenére ő vezette a legtöbb kört – holtversenyben a VSR alapítójával, és nagy visszatérőjével Viski Gáborral.

„2 év szünet után újra leporoltam a szimulátoromat, konkrétan a szekrény tetejéről lett újra építve a cockpit. Ha nem jön ez a bajnokság, akkor talán még mindig fent porosodna” – mondta Viski a verseny után. „Végig első helyeken tudtam menni, sőt körökön keresztül az első helyen autóztam. Sajnos egyszemélyes csapatként tudtam, hogy csak nagy szerencsével tudnám megnyerni a futamot, bár bíztam benne, hogy a 2011-es bajnokságból a régi ismerősök talán a segítségemre lesznek. Végül egy 4. hely lett, sajnálom, hogy sárga alatt lett vége a futamnak.”

Daytona-Eke Dávid-1

Leitner jól taktikázott

Végül Leitner Norbert volt, aki jól taktikázott, és kihasználta az RSM-es csapattársak – Kovács Dávid és Rudas István – verseny végi ütközését, ennek köszönhetően pedig a TCR-es bajnoki címe után Daytonában is győzni tudott.

„Végig arra koncentráltam, hogy ne kerüljek bele semmibe, de ez már az első kress után befuccsolt, mert egy autó rámhúzta, és egy fél perc optional javításom lett” – mondta a győztes Leitner. „Itt visszakerültem a mezőny végére, próbáltam úgy helyezkedni, hogy kevesen legyenek mögöttem és legyen hely előttem ha esetleg baleset lenne, hogy legyen időm reagálni. Aztán 10 körrel a vége előtt próbálkoztam sávváltásokkal feljönni az elejébe hogy legyen sanszom egy jó finishre, végül mákkal de sikerült nyernem. Ha 1-2mp-el később int sárgát akkor Reményi Balázs nyer. Jöjjön Phoenix!”

Daytona-Krisztián Bauer-1

A top10-be még Reményi Balázs, Kovács Dávid, Viski Gábor, Bauer Krisztián, Mihalidesz Máté, Csikasz Csaba, Bíró László, Laza Balázs és Kovács Gábor fért be.

„Örülök, hogy 39 induló volt, remélem hogy az esetleges negatívabb tapasztalatok senkit nem tántorítanak el és együtt javulunk/fejlődünk a bajnokság futamai során, hogy ez az évi egy Nascar bajnoki fennmaradjon a VSR szervezésében a későbbiekben is” – összegezte Kovács Gábor a menjetekkorbe.hu NASCAR Series Powered by Odyssey első fordulóját.

Tabella
Nevezés
Discord

Phoenixben egy teljesen más kihívás vár a versenyzőkre, hiszen a padlógázas Daytona után egy igazán technikás pályára érkezik meg majd a mezőny. Ezt a versenyt is természetesen a PAZA Production YOUTUBE, valamint TWITCH csatornáján lehet majd megtekinteni június 12-én, hétfőn.