Roós András kihasználta a poconoi káoszt, és megynyerte idei második versenyét

Roós András

Poconóba látogatott a menjetekkorbe.hu NASCAR Series ahol Roós András kiválóan használta ki a rekordot jelentő 10 sárga zászlós periódust.

A pole pozíciót – idén már harmadszor, és zsinórban másodszor – Roós András szerezte meg, mellőle pedig Buchert Csaba indulhatott, így ők ketten vezették fel a 36 fős mezőnyt az 50 körös száguldásra.

Már az első körben sárga zászló zavarta meg azt a versenyt, ahol a leghosszabb zöld zászlós szakasz 5 kör volt.

Baleset az elején

A futam eleji újraindításokat Buchert dominálta, az első helyről rajtoló Roós pedig folyamatosan esett hátra, hiszen Leitner Norbert, Lőrinczy Máté és Mihalidesz Máté is megelőzte őt.

A 17. körben aztán – néhány kivétellel – mindenki kijött a pit roadra, ahol friss papucsokat, de legfőképp üzemanyagot lehetett felvételezni. Ez azért volt fontos, mert innentől már bele lehetett tankolni az autóba annyi üzemanyagot, amely a célig elvitte a versenyzőket.

Roós összes riválisa balesetbe keveredett

Míg az első körökben leginkább a mezőny hátsó részében voltak ütközések, addig a kiállások utáni restartnál a mezőny eleje keveredett bele a balesetbe.

Lőrinczy, Leitner és Roós próbált előre sietni, és gyorsan leküzdeni a pálya középen autózó Reményi Balázst, azonban nem maradt hely a négy autónak, így Lőrinczy, Reményi és Leitner összement. Roós szemfülesen elslisszolt a felső íven, miközben a riválisai – legfőképp Leitner és Mihalidesz – próbálták menteni autójukat a nagyobb károktól.

Leitner áll keresztbe

„Minden versenynek vannak kulcspillanatai. Michiganban a fontos újraindításnál rossz sorba kerültem, itt viszont ennél az restartnál pont nem keveredtem bele abba a balesetbe, amibe Leitner Norbi, Lőrinczy Máté és Buchert Csabi igen. Úgy éreztem, hogy nekik hármójuknak biztosan jobb tempójuk volt hosszú etapon, de talán még volt egy-két ember aki gyorsabb volt nálam” – nyilatkozta Roós a győzelme után.

Az a bizonyos big one pedig a 26. körben történt. Buchert, Lőrinczy és Méry Ambrus az alternatív stratégiát választó Molnár Dávidot érte utol, Molnár autója viszont megcsúszott, az eredmény pedig egy óriási karambol lett, amelybe a mezőny nagy része belekeveredett.

Buchert és Lőrinczy balesete

Az első helyen ekkor Szilvási Patrick állt, aki elég idős gumikkal volt kint a pályán – 6 körrel korábban állt ki mint Roós -, valamint az sem volt biztos, hogy elég üzemanyag van az autójában arra, hogy célba érjen.

A 45. körig folyamatosan jöttek a további sárgák, és ezek közül egyet Szilvási ki is használt arra, hogy kijöjjön friss abroncsokért, és egy kis naftáért.

Csak az utolsó 5 körben volt valós verseny

Roós köszönte szépen a lehetőséget, és az élen autózott – végül 25 kört tartózkodott az élen – azonban nem maradt így sem kihívók nélkül. Miután Szilvási pitelt, Csikász Csaba lett az első számú riválisa, aki a teszteken nagyszerű tempót mutatott, és az időmérőn is a 3. helyet szerezte meg, de a futam elején hátracsúszott.

Nos a végére ő, illetve az autójavítás után szenzációsan felzárkózó Leitner csatája tartotta lázban a nézőket, és az utolsó körben egy side-by-side befutó után Leitner végül bejött a második helyre, így életben tartotta bajnoki esélyeit.

Roós András tehát idén már másodszor nyert – az előző győzelmét Texasban aratta – és 12 pontra növelte előnyét a bajnokságban a második helyezett Leitner Norberttel szemben.

Csikász és Leitner side-by-side befutója

Már csak ennek a két versenyzőnek van matematikai esélye arra, hogy megnyerje a bajnokságot. Az 5. forduló első 10 helyezettje közé még Csikász Csaba, Végh Dávid, Barasits Márkó, Mihalidesz Máté, Szilvási Patrick, Viski Róbert, Méry Ambrus és Lehoczky Máté fért be.

Tabella
Nevezés
Discord

A szezon a NASCAR otthonában, a Charlotte Motor Speedwayen zárul július 10-én, hétfőn, melyet a PAZA Production YOUTUBE csatornáján lehet majd megtekinteni 8 órától.