Suzuka adta a szezon harmadik győztesét az Odyssey F3 Series | Powered by VSR bajnokságában

Simon Tamás, mögötte csapattársa Tóth Dávid, a háttérben pedig Pálla Balázs és MIhalidesz Máté

A felkelelő nap országába, Japánba látogatott a VSR F3 mezőnye, ahol az előző heti magyarországi forrósághoz képest Suzuka egy kicsit hűvösebb körülményekkel várta a versenyzőket.

Az időmérőn – idén már másodszor – Pálla Balázs bizonyult a leggyorsabbnak, és az igazán szoros top 10-ben ő alakította ki a legnagyobb különbséget a mögötte végző riválisához képest, hiszen több, mint három tized másodperccel verte meg Mihalidesz Mátét.

A második Mihalidesz, és a 11. helyre kvalifikáló Nagy Zsolt között viszont elenyésző, 643 ezred másodperces különbség alakult ki. Pálla és Mihalidesz mögül az Arnage Competition duója, Simon Tamás és Tóth Dávid indulhatott – ebben a sorrendben.

A rajtot jól kapta el Pálla, mögötte viszont már az elejétől fogva óriási csatározások alakultak ki Mihalidesz, Simon és Tóth között. Hátrébb a start nagy vesztese a bajnokság negyedik helyén álló Nagy Ádám volt, aki a 6. helyről visszaesett a 10. pozíció környékére, és onnan kellett megkezdenie a felzárkózását.

A verseny nagy részében – a PAZA Production youtube és twitch csatornáján összegyűlt – a közönséget ez a felzárkózás, valamint az első négyes gigászi harca tartotta lázban – persze a mezőny közepében is dúltak a nagyobbnál nagyobb viadalok Suzuka kanyargós aszfaltcsíkján.

Nagy Ádám, mögötte pedig a mezőny
Nagy Ádám, mögötte pedig a mezőny

Nem okozott csalódást Suzuka

Elől Pálla Balázs nem tudott meglépni a mögötte folyamatosan csatázó Tóth, Simon, Mihalidesz triótól. Végül azonban Tóth nagyobb fokozatra kapcsolt, utolérte a wannaBEE SRT versenyzőjét, és elkezdtek meglépni Simon Tamástól és MIhalidesz Mátétól.

Egészen a 27 körös verseny 18. köréig nem is változott a helyzet, amikor is Pálla Balázs kijött a boxba, riválisai viszont egytől egyig kint maradtak a pályán.

Tóth Dávid szuperszonikus tempóra kapcsolt, aminek azonban meglett az ára, hiszen a 20. körben drámai módon hibázott, és hátraesett MIhalidesz Máté és Simon Tamás mögé.

Mihalidesz boxutcai látogatása után Simon Tamás gyújtotta be a rakétákat, olyannyira, hogy amikor megtette kötelező pitstopját, Pálla Balázs elé érkezett vissza. A hideg gumikon nem tudta feltartani a bajnoki éllovast, azonban el tudta kapni a szélárnyékát és egy verseny végéig tartó fantasztikus csata vette kezdetét közöttük.

„A gumikezelésem még mindig nem az igazi, de most már legalább a futam feléig ki is tartottak a gumik és csak utána jött a szenvedés. Ezért ki is jöttem a boxba, de ahogy az kiderült most is, nem ez a legjobb stratégia, pláne úgy, hogy Simon Tamásék eszméletlen gyorsan fel tudták őket melegíteni, velem ellentétben” – mesélte Pálla Balázs.

Mögöttük Tóth visszaszerezte a harmadik helyet Mihalidesztől és megkezdte a felzárkózását.

Mihalidesz Máté (belül) és Pálla Balázs csatája
Mihalidesz Máté (belül) és Pálla Balázs csatája

Drámai utolsó kör, mely nagy hatással lehet a bajnoki címre

Az utolsó kör utolsó kanyarjáig kellett várni arra, hogy eldőljön, ki nyeri a suzukai fordulót. Simon Tamás és Pálla Balázs fej-fej mellett érkezett meg a célegyenesre rávezető sikánhoz, a két autó összeért, és ebből az egész futamot végig vezető Pálla jött ki rosszul, aki nemhogy az első helyet, de még a második pozíciót is elbukta így.

Simon tehát idén először szerzett pontot – és egyből nyert is -, míg Tóth a bajnokság szempontjából fontos második helyett gyűjtött be. Pálla keserédes harmadik helyet szerzett, hiszen bár le kellett mondania a futamgyőzelemről, de a bajnokságot még mindig vezeti. A negyedik helyen befutó Mihalidesz szorosan a dobogósok mögött ért célba.

„Az utolsó kanyaros koccanást Tamással jó lett volna elkerülni, de egyikünk se akart engedni, ahogy ezt már párszor bemutattuk egymás ellen. Azóta viszont be kellett látnom, hogy ez valóban egy 50-50-es szituáció volt, amiből én jöttem ki rosszul. Összeségében majdnem egy tökéletes hétvége volt, csak hiányzott a hab a tortáról” – summázta suzukai teljesítményét Pálla Balázs.

Simon Tamás és Pálla Balázs drámai ütközése
Simon Tamás és Pálla Balázs drámai ütközése

Élesedik a küzdelem a bajnokságban

A top 10-be még Csikós Dominik, Hefler Róbert, Roós András, Nagy Ádám, Nagy Zsolt, és Kovács Ádám fért be.

A bajnokságban Pálla Balázs és Tóth Dávid között kezd kirajzolódni egy éles küzdelem a bajnoki címért, miközben nem szabad még leírni Mihalidesz Mátét sem, valamint a folyamatosan stabil teljesítményt nyújtó, de idén még dobogóra nem kerülő Nagy Ádám, Roós András párost sem, akiket üldözőbe vett 41 pontos suzukai hétvégéjével Simon Tamás is.

„Sajnos nem voltam 100%-os állapotban a verseny alatt, lehet, hogy furcsán hangzik, és nem akarok kifogásokat keresni, de a betegség miatti kevés alvás miatt nagyon fáradt volt a szemem, és amikor a felhők miatt besötétedett az ég, akkor alig láttam valamit a pályából, és elkezdtem belassulni, hibázgatni” – ismerte el Roós a verseny után. „A végére összeszedtem magam, és jó tesztnek bizonyult az etapom második fele, amikor egyedül körözgettem. Rájöttem pár dologra az autóval kapcsolatban, amit remélhetőleg tudok majd hasznosítani a következő fordulókon.”

Népes mezőny gyűlt össze Suzukában
Népes mezőny gyűlt össze Suzukában

Tabella
Nevezés
Discord

Suzuka után Február 6-án, hétfőn, az Odyssey F3 Series | Powered by VSR bajnokság a negyedik fordulójához érkezik, melyet a „sógoroknál”, a Red Bull Ringen fognak tartani. Ezt a közvetítést most is a PAZA Production YouTube és Twitch csatornáján lehet majd megtekinteni.