Tóth Dávid domináns hungaroringi teljesítményével bejelentkezett az Odyssey F3 Series | Powered by VSR bajnoki címéért

Tóth Dávid nyerte a VSR F3 hungaroringi versenyét

Második fordulójához érkezett a VSR F3 bajnokságának népes mezőnye, melynek a Hungaroring adott otthont.

Az időmérőt Tóth Dávid nyerte, mellőle pedig a Spái győztes, Pálla Balázs sorakozhatott fel. A második sorból két ifjú tehetség, Mihalidesz Máté és Nagy Ádám indulhatott.

A rajtot Spa után ismételten szépen abszolválta a mezőny, és az élen sem történt változás, igaz a futam első drámájára nem kellett sokat várni: A szabadedzéseken remeklő, és az ötödik helyről rajtoló Tóth Dávid Archibald kiugrott a rajtnál, emiatt pedig áthajtásos büntetést kapott.

A verseny első felében Tóth, Pálla, Mihalidesz és Nagy kvartettje Orient expresszként kígyózott a Hungaroring nagy kihívást jelentő aszfaltcsíkján.

Mögöttük viszont óriási csata folyt az ötödik hely környékén. Kovács Ádám, Roós András, Csikós Dominik és Nagy Levente ugyanis úgy döntött, hogy vonatozás helyett versenyzéssel töltik majd idejüket ezen a forró – legalábbis a pálya hőmérsékletének tekintetében – januári estén.

A kiállások előtt nem sokkal Tóth elkezdett meglépni riválisaitól, és szépen lassan kiépített egy számára megnyugtató előnyt. Ez az előny aztán hibába is taszította mind Pállát, mind Mihalideszt, hiszen mindketten megpördültek.

A rajt pillanatai
A rajt pillanatai

Megtréfálta a versenyzőket a Hungaroring

Az aszfaltcsík magas hőmérséklete, és a kiállások utáni hideg abroncsok azonban sokakat megvicceltek, így Csikós Dominik és Kovács Ádám is elveszítette uralmát az autója felett, de a mezőnyben több helyen is felfedezhető volt a csikorgó gumik utánozhatatlan hangja.

„A kerékcsere után természetesen bemutattam a széria kötelező elemét a hideg gumis megforgást, majd ezután még kétszer sikerült elég komoly driftelést produkálnom az Alesi-ben amivel sok időt buktam” – mondta Kovács Ádám, aki azért kiemelte, hogy ettől függetlenül nagyon élvezte a riválisok elleni csatározásokat.

Természetesen nem csak a mezőny elejében, de a közepében is nagy csaták dúltak, például Laza Balázs és Gályár Balázs között, akik az egész versenyen kéz a kézben autóztak, és óriási harcot vívtak a pontszerző helyekért. Végül ez egy drámai, utolsó körös ütközésben csúcsosodott ki, melynek a nevető harmadikja Asbóth Tamás lett.

Talán nem meglepő módon az egyetlen ember, aki nem hibázott, az a többszörös magyar bajnok Tóth Dávid volt, aki közel 20 másodperces előnnyel szerezte meg idei első győzelmét a bajnokságban.

Kovács Ádám sokáig az élmezőnyben autózott, végül meg kellett elégednie a 12. hellyel
Kovács Ádám sokáig az élmezőnyben autózott, végül meg kellett elégednie a 12. hellyel

Pálla vs. Mihalidesz csata tartotta lázban a nézőket

Az utolsó körökben Pálla és Mihalidesz öldöklő csatát vívott a második helyért, melyet végül a bajnoki éllovas Pálla szerzett meg.

„Futam előtt már tudtam, hogy ha nyerni akarok, akkor a hideg gumikon kell megelőznöm (Tóth) Dávidot, mert utána biztos gyorsabb lesz, ami be is jött, mert végig jobban kezelte a gumikat” – nyilatkozta Pálla a verseny után. „Ezért meg is próbáltam megelőzni a második kanyarban, de a kijáraton megcsúsztam és nem sikerült mellette maradni. Onnantól kezdve pedig elkezdődött az idegek harca, és próbáltam minél tovább bent maradni a szélárnyékában, amikor is a kedves macskám felugrott a mellettem lévő ablakba, és végleg kiestem a szélárnyékából, miután jött is egy-két kisebb hiba.  Megpróbálkoztam egy koraibb kiállással, hátha vissza tudok jönni a közelébe, de a kivezetőkörön megpörögtem és így minden esélyem elszállt a győzelemre. Összességében nem lehetek elégedetlen, mert voltak időszakok, amikor Dáviddal hasonló tempót mentünk és ez talán adhat bizakodásra okot a következő versenyekre.”

A Hungaroring virtuális dobogójának harmadik fokára felkapaszkodó Mihalidesz Máté keserédesen nyilatkozott a verseny után: „A hungaroringi forduló nagyon technikás és kimerítő volt számomra, ugyanis a gumikezelésen kívül a konzisztencia és a boxkiállás is fontos szerepet játszott a verseny során. Sajnos ezen tényezők közül nem sikerült mindennek megfelelni, az óriási bukásom által. Ekkor úgy gondoltam már nem lesz esélyem a második helyre. Azonban Pálla Balázs hibájának köszönhetően ismét ringbe tudtam szállni” – mesélte Mihalidesz. „Nagyon szép, tisztességes csatát vívtunk, melyet ezúttal is köszönök Balázsnak. Ezen kívűl szeretnék gratulálni Tóth Dávid győzelméhez, mert kiváló munkát végzett.”

Tóth mögött Pálla és Mihalidesz öldöklő küzdelmet vívott a második helyért
Tóth mögött Pálla és Mihalidesz öldöklő küzdelmet vívott a második helyért

Nagy küzdelem a középmezőnyben

A negyedik helyre a nyugodt versenyt futó Nagy Ádám ért be, míg az ötödik helyért Roós András és Nagy Levente küzdött meg, de előzés végül nem történt, így a versenyzők ebben a sorrendben értek be a célba.

Csikós Dominik hibája ellenére is be tudott jönni a 7. helyre, őt pedig két VSR-es nagyágyú Varga Péter és Nagy Zsolt követte. A top 10-be még Péczeli Zoltán fért be.

„A 3. helyről álltam ki a boxba, ez az elnyújtott első etap nagyon bejött, mert sikerült 3-4 embert is átugranom. Azonban a kivezető körön a jéghideg gumik miatti lassú tempó miatt Nagy Levente az egyik kanyarba picit belémjött, és megpördültem, ezzel pont elveszítve azt a 3-4 pozíciót amit nyertem” – mesélte Varga Péter. „Ezután a sok incidens pont miatt már csak biztonsági köröket futottam, így amikor (Csikós) Dominik utolért inkább elengedtem nehogy véletlenül büntetést kapjak. Fontosabb volt egy biztos 8. hely. Bár több volt ebben a futamban, mint egy 8. hely, ettől még nagyon élveztem az egészet.”

Tabella
Nevezés
Discord

Január 30-án, hétfőn, az Odyssey F3 Series | Powered by VSR harmadik fordulóján teljesen más kihívás várja a versenyzőket, hiszen a széria Suzukába látogat.