Tóth Dávid Red Bull Ringen aratott győzelmével átvette a vezetést az Odyssey F3 Series | Powered by VSR bajnokságában

Nagy versenyt vívott a mezőny a Red Bull Ringen

Három fantasztikus forduló után az Odyssey F3 Series | Powered by VSR Red Bull Ringen tartott negyedik versenye sem okozott csalódást, hiszen nem csak a két bajnoki éllovas, Pálla Balázs és Tóth Dávid kényeztette el a nézőket újabb csörtéjükkel, hanem a mezőny minden pontján szédületes csaták alakultak ki.

A szezonban másodszor szerezte meg a pole pozíciót Tóth Dávid, miután nagyon szoros küzdelemben, 118 ezred másodperccel előzte meg legnagyobb riválisát, Pálla Balázst. Harmadik helyre a Red Bull Ringre megtáltosodó Csikós Dominik jött be, negyedik Nagy Ádám, míg az ötödik helyet – kisebb meglepetésre – a wannaBEE SRT (WSRT) versenyzője, Eke Dávid szerezte meg.

A rajtot ezúttal nem sikerült baleset nélkül abszolválnia a mezőnynek, hiszen Roós András megpördült az első kanyarban – igaz „szerencsére” csak saját csapattársát, Szabó Lászlót találta el ezzel a kicsúszással.

Roós András megpördülése
Roós András megpördülése

Ez az incidens azonban pillangó effektust hozott létre: a hatodik helyről rajtoló, a bajnokság harmadik helyén álló Mihalidesz Mátét megzavarta a pördülő autó, ráment a külső íven lévő fekvőrendőrre és belecsúszott a falba, aminek következtében leszakadt a jobb első kereke.

Nem sokkal később, már az egyenes szakaszon Péczeli Zoltán, Nagy Levente és Asbóth Tamás ért össze. Míg előbbi két versenyző kisebb sérülésekkel ugyan, de tudta folytatni a versenyt, addig Asbóthnak súlyosan megrongálódott az autója, így csak körhátrányból tudta folytatni a száguldást.

Éles helyzetek a dimbes-dombos Red Bull Ringen

Elől a Tóth – Pálla duó elkezdett meglógni Csikós Dominktól, míg ő ugyanígy tett a Nagy Ádám – Eke Dávid kettőssel szemben. Miközben Tóth és Pálla csatája inkább állóháború volt, addig Nagy és Eke többször is egymás mellé került, azonban a WSRT pilótájának nem sikerült előznie.

Talán kijelenthető, hogy a Red Bull Ring legizgalmasabb küzdelmét Szabó László, Nagy Zsolt és Hefler Róbert folytatta a hatodik helyért, akikhez csatlakozott a suzukai büntetése miatt boxból rajtoló, és bámulatos felzárkózást bemutató Simon Tamás is.

Elől Szabó László, mögötte Nagy Zsolt, Simon Tamás és Hefler Róbert
Elől Szabó László, mögötte Nagy Zsolt, Simon Tamás és Hefler Róbert

Hátrébb még érdemes kiemelni Henrich Dávid és Nagy Levente szoros – olykor túl szoros – ütközetét, valamint Péczeli és Roós fej-fej melletti tusáját.

A verseny közepére elkezdett kialakulni egy szituáció, amitől minden résztvevő tartott. A Red Bull Ring sajátos tulajdonságai miatt a szélesítések következtében elkezdtek gyűlni a versenyzőknél az incidenspontok. Végül a 19 fős mezőnyből 5-en kaptak áthajtásos büntetést emiatt, többek között a Szabó, Simon, Hefler, Nagy Zsolt csatából hárman is, egyedül Nagy Zsolt volt az, akire nem csapott le a virtuális versenybírók vasökle.

Tóth Dávid megragadta a lehetőséget

A kiállásoknál Pálla hibázott, így Tóth megnyugtató előnyre tett szert, amit a verseny végéig meg is tartott, így ő lett a szezon első duplázója, és ezzel ő lett a bajnokság új éllovasa. Pállának ezúttal meg kellett elégednie a második hellyel, Csikós Dominik pedig idén először állhatott fel a dobogóra.

Nagy Ádám konzisztens sorozata tovább folytatódott, hiszen negyedik lett. Mögötte viszont Eke Dávid drámai módon az utolsó körben veszítette el az ötödik helyét, hiszen az utolsó kanyarban szélesített, és emiatt hátra sorolta őt a rendszer a mezőny végére.

Így a nevető ötödik Nagy Zsolt lett, mögötte pedig a riválisok baklövéseit kihasználó, első körben megpördülő Roós András ért be. Büntetése ellenére is hetedik lett Szabó László, a top 10-be pedig még Hefler Róbert, Gályár Balázs és Kovács Ádám fért be.

“Ahhoz képest, hogy úgy éreztem, hogy kb. a váltások számával megegyező alkalommal köhögtem a futam során, sikerült az eddigi legjobb helyezést elérnem ebben a szezonban, de ezt nem igazán én, inkább az előttem lévők szokatlanul sok hibája eredményezte” – mondta Nagy Zsolt. “Továbbra is küzdök azzal, hogy konzisztens legyek és össze tudjak rakni egy jó időmérőt / versenyt, ami bosszantó, mert néhány kör erejéig egész biztató tempóra vagyok képes, de egyszerűen nem tudom fenntartani azt a koncentrációt végig amire szükség lenne. Bízom benne, hogy a problémákat sikerül leküzdeni és a következő fordulókon már saját erőből sikerül majd elérni hasonló eredményt.”

Pálla Balázs és Tóth Dávid ezúttal sem tudott elszakadni egymástól
Pálla Balázs és Tóth Dávid ezúttal sem tudott elszakadni egymástól

Minden eddiginél szorosabb a bajnoki címért folytatott csata

A bajnokság féltávján túl vagyunk tehát, de a küzdelem tovább élesedik Tóth Dávid és Pálla Balázs között, hiszen előbbi mindössze két ponttal vezet az összetett tabellán. Nagy Ádám Mihalidesz Máté balul sikerült versenyének köszönhetően feljött a harmadik helyre, őket pedig szorosan követi Roós András és Csikós Dominik.

Tabella
Nevezés
Discord

Az Red Bull Ring hűvös völgyéből a forró Interlagosba költözik jövőhéten az Odyssey F3 Series | Powered by VSR mezőnye, a versenyt pedig a szokásoknak megfelelően a PAZA Production YOUTUBE és TWITCH csatornáján lehet majd követni február 13-án, hétfőn.