Interjú a SEAT Leon Eurocup versenyzőivel

Tavaszi bajnokságaink így a nyár elején a végükhöz közelednek ezért Molnár Dániel bejárta a paddockot és megkérdezte a Seat Leon Eurocup első 4 pilótáját, hogy mit gondolnak az eddigiekről és hogyan készülnek az utolsó, mindent eldöntő Hungaroringi futamra.  A cikkből megtudhatjátok többek közt, hogy Báldi Gergő és Pintér Roland miként viszonyulnak a bajnokság utolsó futamaihoz, Csuti Zoltán mire fog figyelni a Hungaroringen és azt is, hogy Kimi Raikkönen kitől tanulta nyilatkozási módszereit. Jó olvasást!

 

Báldi Gergő

-Közel a cél. Mit érzel most?

Izgatott vagyok eléggé, várom nagyon az utolsó futamot, és nagyon bízok benne, hogy a technika ördöge elkerül a Ringen is.

-HTCC-ben és a BTCC-ben is mondhatni simán nyertél. Nem volt ennyire kiélezett a küzdelem. Könnyebb csatára számítottál a Seat Eurocupban is?

HTCC és BTCC sem volt annyira sima belülről, itt sem számítottam arra hogy elindulok, és nyerek, sőt, a dobogót éreztem a maximumnak év elején, de hát így alakult, örülök hogy sikerült az elejébe kerülnöm valahogy.

-Csapat ilyen olyan okok miatt nincs meg és már matematikailag se nagyon lehet meg. Pedig ha megnézzük a Shake and Bake féle statisztikádat és a BTCC-s Tip Topot akkor vagy csapatbajnok lettél vagy a Tip Top esetében az utolsó futam utolsó köréig ment a harc a címért. Bánod?

Nagyon bánom. Általában nem érdekel a csapatbajnoki, de most ez fáj belül, hogy nem a Tip-Top nevét látom elől, igaz, az egyéni pontverseny kárpótol valamennyire, de így is hiányérzetem van.

-Mivel másabb ez a bajnokság, mint mondjuk a BTCC vagy a HTCC?

Ez egy márkakupa, sokkal szorosabb a mezőny, olykor izgalmasabb futamok is összejönnek a kis különbségek miatt, na meg ugye a tét is nagy, nem minden bajnokságban nyerhet a bajnok valós autóval tesztet, de itt – köszönhetően a Formula.hu-nak – ez is egy plusz motivációt adott a pilótáknak.

-Ősszel újra lesz HTCC bajnokság a VSR-ben. Indulsz? Melyik bajnokságot nyert autóval mész, Seat TDi vagy BMW ? Csapat,csapattársak?

HTCC-ben nagyon valószinű hogy indulok, a csapatról pedig még én sem igazán tudok semmit. Fontos lenne, hogy legyen esély a csapatbajnoki címre, és az is, hogy a csapatnak az autója feküdjön a stílusomnak, ne arra menjen el az első pár futam, hogy a technikát szokom. Időben dönteni fogok, de perpillannat még semmi biztosat nem tudok mondani.

 

Pintér Roland

-Első bajnokságod a VSR SimBin részlegén. Hogy tetszik?

Igen, és meg kell, hogy mondjam, nagyon tetszett/ tetszik. Egy nagyon erős mezőny jött össze, a szervezés kifogástalan volt, a versenyek pedig nagyon izgalmasak voltak.

-A VSR mindig is külön tekintette rFactor és SimBin részleget és te mentél is sokszor az rFactorosoknál. Ez igaz? Van különbség?

Igen mentem itt rFactorral, de csak két bajnokságot. Ha jól emlékszem akkor wtcc és formula3 volt.

-Mennyire vagy megelégedve az eddigi teljesítményeddel? Te mutattál kicsit „rosszabb” formát vagy egyszerűen csak Báldi Gergőről beszélünk, mint ellenfél?

Maximálisan meg vagyok elégedve a teljesítményemmel, sőt magamhoz képest a vártnál még jobban is teljesítettem. Az elején nagyon nehéz volt átszokni a Race07-re, sőt igazából az utolsó 3 futamon jött meg a tempóm, amikor rájöttem, hogyan is kell itt beállítani az autót az én stílusomra. Az szezon elején folyamatosan csak a második versenyeken tudtam érvényesülni, de akkor maximálisan ki tudtam használni a fordított rajtsorrend adta lehetőségeket. Majd a szezon közepétől már az első versenyeken is labdába tudtam rúgni, sőt, az elmúlt pár futamon már a pole-ért mentem időmérőkön. Ebből látszik mennyi idő kellett még, hogy teljesen átszokjak. Báldiról tudtam és szerintem mindenki tudja, hogy borzasztó kiegyensúlyozott és gyors. Nem nagyon lepett meg a teljesítménye. Elég sokat mentünk már együtt így tudtam, hogy borzasztó nehéz dolgom lesz ha meg akarom őt fogni. Ezek fényében kicsit meg is lepődtem, hogy ennyire versenyképes tudtam lenni és elég hosszú ideig vezetni tudtam a tabellát. Nagyon, nagyon jó és fair küzdelem volt és teljesen megérdemelten nyeri meg majd a bajnokságot.   

-Még van esélyed a bajnoki címre. Máshogy fogsz felkészülni az utolsó körre?

Sajnos nem biztos, hogy az utolsó futamon el tudok indulni, ez még kérdéses, mivel előző héten költöztem el otthonról munka miatt. Ha meg tudom oldani az internet kérdést akkor persze leszek, de kérdésedre a válasz: ugyan úgy fogok felkészülni a versenyre mint az összes többire. Na jó, talán kevesebbet mivel jól ismerem a pályát, munka miatt kevés időm van rá és mostanra összeraktam egy viszonylag jó setupot.

-Úgy tudom Te főleg rFactor bajnokságokban indultál. Hogy tetszik a Race07-?

Igen, inkább rFactorozok, a SIMCO igazából erre a platformra épül. A Race07-el ugye most találkoztam először de gyorsan összeszedek pár negatívumot és pozitívumot vele kapcsolatban: Nekem hiányzik belőle a felvezető kör és ,hogy be tudjam fejezni az időmérős körömet az idő lejárta után is. A gumi fizikája szerintem borzasztó, hiába állítom úgy, hogy levegyen a terhelést az első kerekekről, ugyan úgy szét fog kopni mint egy gumidarálós setuppal. Ami viszont nagyon tetszik, hogy érezni lehet az időjárási viszonyok változásait és ezzel együtt az aszfalt hőmérsékletét is. Más vezetési stílus kell ilyenkor és ez kicsit közelebb áll a valósághoz, valamint jobban bünteti a játék a pici apró hibákat, pl. csúszásokat vagy fűre szélesítést. Ez szintén jobban tükrözi a valóságot.

-Ősszel több bajnoksággal is készül a VSR. Az egyik a HTCC, ami egy egyedi naptáras WTCC  lényegében. Láthatunk ott zöld autót?

Utolsó kérdésre a választ pedig nem tudom biztosra mondani meló miatt, de mindenképpen érdekelne.

 

Leitner Norbert

-Hát Norbi… Tudjuk, hogy milyen gyors vagy így a legegyszerűbb kérdés az az, hogy hol ment el a bajnoki esélyed?

Ez a gyorsaság nem csak úgy jött, elég hosszú és kemény munka volt erre a szintre fejlődni. A bajnoki cím szerintem már az első futamon elment amikor Barcelonába sajnos kiestem amikor egy versenytárs kilökött. Utána még volt kis esély rá, de a elkövettem pár hibát és azokkal már elúszott minden.

-Talán ez az első teljes bajnokságod a Race07-el. Csak 1-1 futamon szerepeltél korábban. Milyen?

Nekem nem igazán jött be az elején a Seat, mert össze-vissza csúszott féktávon az autó de miután megszokod lehet kezelni az autót. Race07 nem rossz, de vannak jobb programok is véleményem szerint.

-Még a bajnoki harmadik helyre van esélyed hála a pontozásnak. Felkészülésben változtatsz/változtattok valamit emiatt?

Igen, most még többet fogok gyakorolni, hogy meglegyen a dobogó, remélem a csapattársaim is fognak segíteni ebben.

-Milyen a csapat? Bajnoki állásban elől vagytok. Mi volt a terv?

A csapat jó, első helyen állunk és ezt szeretnénk is megtartani.

-Ősszel jön a HTCC. Egyedi naptár, s2000-es autók. Visszavágsz? Vannak tervek?

Nem tervezem, hogy indulok de még bármi lehetséges.

 

Csuti Zoltán

– Úgy tűnik Te vagy egyedül az, aki mind a két tavaszi bajnokságunkkal tökéletesen megbirkózik. Itt harmadik vagy, a Formula Masterst pedig vezeted, és úgy néz ki, hogy már csak a technika szólhat bele az ottani sikeredbe. Erre számítottál a nevezés leadásánál?

-Hogy őszinte legyek nem számítottam arra hogy ilyen jó helyen fogok szerepelni ebben a két bajnokságban.Szerencsére mindkét autó fekszik a stílusomnak. Megpróbálom az előnyömet megtartani az utolsó futamon,higgadtan fogok menni a Hungaroringen.

– Főleg Báldival készülsz a futamokra. Tiszteletbeli „Tip-Top” csapattag vagy, vagy pedig beállítások terén azért nincs ilyen szabad áramlás?

-Én úgy gondolom, hogy nagyon jól összeszoktunk Báldival a tesztek során,bár nem vagyok a Tip-Topban mégis segítünk egymásnak mind a versenyeken,beállítások terén egyaránt.

– VSR SimBin bajnokságban ez már a második bajnokság. Pontosabban a BTCC-ben csak neveztél aztán soha többé nem láttunk. Hogy tetszik a Race07-es történet?

-Igen,sajnos a BTCC nem jött össze számomra,ezért próbáltam mindent beleadni ebbe a két bajnokságba,amit szerintem egész jól véghez vittem,bár még egy futam hátra van.

– Bajnokságban harmadik vagy. Meglesz? Norbi közelít.

-Nagyon szeretném megtartani a harmadik helyemet,bár az utóbbi futamok nem igazán jöttek össze és Norbi rendkívül jól teljesített az egész bajnokságban.Csakis rá fogok koncentrálni a Hungaroringen.

– A következő HTCC ősszel startol. Vannak már beszélgetések róla? Ott leszel?

-Szeretnék mindenképpen indulni,de mivel ősszel kezdem a főiskolai időszakomat, így kérdéses az indulásom.

 

 

Riporter: Molnár Dániel

>>>VSR Facebook<<<