iRacing Blancpain Endurance Series : VSR Team

focikk_ir1

Köszönhetően a Blancpain Endurance Series és az iRacing együttműködésének, 2015-től kezdve a csapatok három órás versenyek keretein belül küzdhetnek meg minden héten egymással a Blancpain Endurance Series bajnoki címért. Egy évben négy darab, tizenkét versenyből álló szezon fut, jelenleg pedig az év második szezonjának közepénél tart a széria.

Az eddigi öt versenyhétvégén a VSR Team folyamatosan javuló formát mutatott. Sebringben tizenegyedik helyen értek célba, és bár az indianapoliszi versenyen nem sikerült top 20-ba kerülniük, azóta tartósan a legjobbakkal küzdenek. A spai 11. helyet követően Okayamában már sikerült elcsípni az ötödik helyet – egy drámai utolsó kör után, ahol kettőt is előztek -, míg a legutóbbi, sonomai versenyt a dobogón fejezték be. Köszönhetően ennek a konzisztens teljesítménynek, öt verseny után a VSR Team vezeti a Blancpain Endurance Series második szezonját.

A versenyzőkről: A csapatot négy versenyző alkotja. Leitner Norbert (becenevén Norbert Lotterer, Andre Lotterer után), aki régi VSR tag, szinte már a kezdetektől a liga színeiben versenyez, Varga Péter, egykori formula autós menő, szintén VSR oldtimer, Eke Dávid a csapat legsokoldalúbb, és konzisztensebb versenyzője, valamint Roós András, korábbi ötszörös VSR bajnok.

Az autóról: A csapat az idei évben vadonatúj – legalábbis az iRacingben vadonatúj – Audi R8 LMS-el versenyzik, mely talán a legkiegyensúlyozottabb autó a mezőnyben (az ellenfelek: BMW Z4, Mercedes AMG GT3, McLaren MP4-12C és RUF Track). Az Audi R8 LMS GT3 az egyik legtöbb győzelemmel rendelkező GT3 autó, hiszen több mint 200 nemzetközi versenyt nyert már az évek során, többek közt a Bathurst-i 12 órás és a Nürburgring-i 24 órás autóversenyt is. Emellett természetesen a Blancpain Endurance és GT szériákban is sikert sikerre halmoztak az évek alatt, ezt jól mutatja a 2014-es és 2015-ös bajnoki cím is. Az utcai, négykerék meghajtású változathoz képest a GT3-as szabályoknak megfelelő verzió csak hátsókerék meghajtású. Ennek ellenére a nagyszerű egyensúly, és az impresszív motorerő győztes technikává teszi az Audi R8 LMS-t.