Kezdődik az MNASZ-HUNESZ Országos iRacing Bajnoksága

MNASZ

Az MNASZ első iRacing bajnokságának szakmai partnere és társ kiírója a Magyar E-sport Szövetség. A verseny indulói 1 éves ingyenes iRacing licencet igényelhetnek.

Az iRacing és az FIA 2023 augusztusában jelentette be szoros együttműködését, melynek az eredménye egy hivatalos, iRacing platformon szervezett regionális bajnokság. Az együttműködés megnyitotta a kaput az FIA égisze alá tartozó országok autósport szövetségeinek – így az MNASZ (Magyar Nemzeti Autósport Szövetség)-nek is – hogy e-sport bajnokságokat rendezzenek a FIA F4-es, hivatalosan licencelt autóval. A futamok lebonyolítását a HUNESZ (Magyar E-sport Szövetség) Szimulátor Sport szakága és tagjai biztosítják.

FIA F4

Az MNASZ-HUNESZ Országos iRacing Bajnoksága lehetőséget kíván biztosítani mind a profi szimulátor versenyzőknek, mind azoknak, akik nemrég kezdték „pályafutásukat”, ezért az iRacing weboldalán megtalálható hivalos rangsoroló rendszer (iRating) alapján a regisztrált versenyzők besorolásra kerülnek AM (amatőr) és PRO (profi) kategóriákba.

Az indulók a PRO kategóriában F4-es autókkal, míg az AM kategóriában Toyota GR86 autókkal vesznek részt a versenyen.

Az új bajnokság és az MNASZ hivatalos szakmai nyitása az e-sport felé nagyon fontos a magyar autósport utánpótlás nevelése számára. Nem csak a szimulátoros technológiák és az e-sport a hagyományos autósporttal történő folyamatosan fejlődő, egyre szorosabb összefonódása miatt. Hanem azért is, mert a sportág szempontjából is emblematikus dolog, hogy az elmúlt másfél évtizedben például a hazai autósport két Európa és világbajnoki szinten legeredményesebb és legismertebb versenyzője is a szimulátoros versenyzés világából érkezett a sportágba! Egy egy ilyen pályafutás nagyon motiváló és példaértékű lehet az autósportba az e-sporton keresztül bele kóstoló és beleszerető gyerekek, fiatalok számára. A szövetség bízik benne, hogy akár esetleg pont itt az első MNASZ-HUNESZ Országos iRacing Bajnokságban találjuk majd meg a következő másfél évtized Michelisz Norbertjét vagy Kiss Norbertjét a magyar autósport számára.

Toyota GR86

A bajnokság egyedi lehetőséget kínál azoknak, akik új iRacing játékosok, mivel minden friss iRacing regisztrálónak lehetősége van igényelni,egy éves ingyenes iRacing előfizetést MNASZ kuponnal, melyhez egy FIA F4-es autó is jár!

Izgalmas kihívás előtt a résztvevők

A fordulókat egy hétig tartó, rangsoroló időszak előzi meg, ami február 19. és február 25. között zajlik majd. A kvalifikációs periódust követően (február 26. után) minden versenyzőt az általuk elért legjobb köridő alapján rangsorolnak. Ezt követően a legjobb 40 AM és a legjobb 24 PRO kategóriás versenyző kerül kiválasztásra.

Minden versenynapon két forduló fog lezajlani mind az AM, mind a PRO osztályban:

AM kategória:

 • 1. versenynap, 2023. március 2.
  • Lime Rock Park
  • Okayama
 • 2. versenynap, 2023. március 9.
  • Laguna Seca
  • Oulton Park

PRO kategória:

 • 1. versenynap, 2023. március 2.
  • Brands Hatch
  • Imola
 • 2. versenynap, 2023. március 9.
  • Laguna Seca
  • Oulton Park

A bajnokság összes versenyét élőben – beleértve a PRO és az AM kategóriát, valamint a február 12-én megrendezett, a magyar autóversenyzés és szimulátorozás legnagyobb sztárjaival teletűzdelt All-Star versenyt – az MNASZ és HUNESZ facebook oldalán, illetve a PAZA Production YouTube csatornáján lehet megtekinteni.

 


MNASZ

A Magyar Nemzeti Autósport Szövetség (MNASZ) 1996. december 1. óta irányítja a sportág ügyeit ezen a néven.

Jogelõdjei az 1900. november 30-án alakult Magyar Automobil Club, 1945-tol a Magyar Autó-, Motorkerékpár és Motorcsónak Szövetség vette át a sportágak irányítását, melynek keretén belül 1954-ben megalakították az Autósport Bizottságot (ASB). Az ASB, 1957-tol a Magyar Autóklub (MAK) egyik bizottságaként végezte munkáját egészen 1978-ig a Magyar Autó- és Motorsport Szövetség (MAMSZ) megalakulásáig. A MAMSZ az Országos Testnevelési és Sporthivatal (OTSH), valamint a MAK társadalmi alapon mûködõ sportági szakmai szervezete volt. 1989-ben önállóvá vált a Szövetség. Az 1996. augusztusában két szövetség alakult, a Magyar Motorsport Szövetség (MAMS) un. szakszövetség és a Magyar Nemzeti Autósport Szövetség (MNASZ) un. sportszövetség.

Az MNASZ az autó és gokart sportágak sportszövetségeként a hazai és nemzetközi sportfeladatok ellátására létrehozott, a sportágakban mûködõ sportszervezetek, sportegyesületek, gazdasági társaságok, illetõleg ezeken keresztül az autó és/vagy gokart sportágban sport és egyéb tevékenységet folytató sportolók, közremûködõk tevékenységét összehangoló, irányító, munkájukat segítõ és támogató, önkormányzati elv alapján működő érdekképviseleti tevékenységet is kifejtõ társadalmi szervezetként működteti a közel egy és negyed százados tradíciókra visszatekintő sikeres sportágat. 

 

HUNESZ

A Magyar E-sport Szövetség (HUNESZ) azzal az elsődleges céllal alakult meg 2017-ben, hogy a sportszövetségek mintájára szervezze és edukálja a magyarországi digitális sportéletet. A szövetség céljai között szerepel az egységes fellépés az e-sport életért, annak támogatása, fejlesztése, népszerűsítése, bajnokságok szervezése, etikai és jogi alapok lefektetése, érdekképviselet, valamint egy egészséges magyarországi e-sport ökoszisztéma kialakítása. A Magyar E-sport Szövetséget teljes jogú tagja a Nemzetközi E-sport Szövetségnek (IeSF) Emellett a HUNESZ alapítója az Európai Esport Szövetségnek a V4 Esport Koalíciós Szövetségnek, és tagja a World Esport Consortiumnak és a Global Esports Federationnak.  sajto@hunesz.hu 

További információk: hunesz.hu