Roós a bajnok, Eke Dávid pedig ellopta a győzelmet – és a show-t – Charlotte-ban

Roós András második lett Charlotte-ban de ő ünnepelhette a bajnoki címet

Charlotte-ban tartották a menjetekkorbe.hu NASCAR Series Powered by Odyssey utolsó 6. fordulóját, mely fantasztikus izgalmakat hozott.

Roós pole-sorozatát Lőrinczy Máté szakította meg, aki idén először szerezte meg az első helyet a kvalifikáción, mellőle pedig az edzéseken már jeleskedő Méry Ambrus indulhatott.

Talán a Poconói 10 sárgás verseny szelleme lebegett a versenyzők előtt, de elképesztően tiszta, és élvezetes köröket rótt a mezőny közel 40 körig.

A rajtot Lőrinczy kapta el a legjobban, Méry pedig elkezdett hátrébb csúszni. A második sorból rajtoló bajnoki riválisok, Roós András és Leitner Norbert azonnal pozíciót cseréltek, és Leitner vezetésével szépen lassan felkúsztak az első két helyre.

Leitner Norbert és Roós AndrásMögöttük Lőrinczyt már a három kihagyott forduló után visszatérő Eke Dávid támadta a harmadik helyért. A top10 további helyein nagyrészt a már megszokott nevekkel találkozhattak a nézők: Szilvási Patrik, Csikász Csaba, Mihalidesz Máté, Méry Ambrus, Nagy Ákos és Rudas István személyében.

A pace car-t először a 36. körben, Giczi Milán, Laza Balázs és Reményi Balázs balesete után kellett beküldeni. Sajnos néhány versenyző pórul járt, hiszen pontosan a kiállási ablak elején érkezett ez a sárga, így ők taktikai hátrányba kerültek, azáltal hogy már piteltek.

Giczi Milán, Laza Balázs

Természetesen az egész mezőny meglátogatta a pit roadot, a kiállások után pedig a sorrend lényegesen nem változott: Leitner megőrizte a vezetését, őt pedig Roós, Eke és Mihalidesz követte.

Eke Dávid üstökösként tért vissza Charlotte-ba

A verseny második felében aztán Eke Dávid támadásba lendült, hiszen előbb megelőzte wannaBEE SRT-s csapattársát Roóst, és az Impulse Racinges Leitner után eredt.

Eközben Roósnak meg kellett izzadnia a harmadik helyért, hiszen Lőrinczy keményen, de nagyon fair módon támadta a bajnoki listavezetőt. Ez a harmadik hely azért is volt fontos a WSRT versenyzőjének, hiszen Leitner győzelme esetén ezt a pozíciót kellett megszereznie, hogy bebiztosítsa az összetett elsőségét.

Elől Eke próbálkozásai nem jártak sikerrel, ahogy Roós a harmadik helyhez, úgy Leitner az első helyhez ragaszkodott. Sokáig úgy is tűnt, hogy ebben a sorrendben gurulnak majd be a versenyzők a finisbe.

A vége előtt azonban jött még egy csattanó – szó szerint – ugyanis Mihalidesz és Méry egész estés csatájának nagy ütközés lett a vége, melybe több autó is belekeveredett.

Mihalidesz Máté és Méry Ambrus balesete

Az élen megoszlott a vélemény a tökéletes taktikáról: Lőrinczy és Nagy Ádám kintmaradt, Szilvási kettőt cserélt, míg a sárga zászló előtt élen álló triót négy friss abroncsot kért a szerelőktől.

11 körrel a vége előtt újraindult a mezőny, és itt meg is pecsételődött Leitner sorsa. A felső ívről rajtolt, előtte pedig Nagy szenvedett az öregebb gumikon, miközben alul Eke vezetésével elhúzott a wannaBEE vonat.

Az Eke-Roós tandem 3 kör alatt áthámozta magát Lőrinczyn és Szilvásin is, míg Leitnernek ehhez 5 kör kellett. Bár az Impulse-os versenyző nagyon kapaszkodott, de már nem tudta utolérni a WSRT-s kettőst.

Eke Dávid

Roós 12 év után nyerte meg ismét a NASCAR bajnoki címét

Eke Dávid ezzel megszerezte idei első győzelmét, Roós András pedig második helyének köszönhetően 2011 után ismét bajnoki címet ünnepelhetett a VSR-ben.

Eke Dávid

„Nagyon élveztem ezt az utolsó fordulót, külön öröm volt, hogy a szokásos riválisok mellett Eke Dávid is el tudott jönni a Charlotte-i versenyre. Fantasztikus volt a verseny. Igazából végig az volt a célom, hogy Leitner Norbi mögött menjek, és azt csináljam amit ő.  A végén nagyon nem örültem a sárga zászlónak, tökéletesen elégedett lettem volna azzal, ha beérünk úgy, ahogy akkor éppen mentünk. Aztán az utolsó újraindítás nemhogy beleköpött a levesbe, de még segített is, mivel Norbinak rosszul jött ki a lépés” – nyilatkozta Roós András a futam után.

„Nagyon örülök a bajnoki címnek, elképesztően kompetitív volt az egész év” – folytatta a boldog bajnok. „A már a közvetítés végi interjúban megemlített nevek mellett szeretném kiemelni i Szilvási Patrik, Csikász Csabi, Buchert Csabi, Méry Ambrus és Mihalidesz Máté nevét is, akik a szezon közben folyamatos fejlődést mutattak és nagyon gyorsak voltak a végére, mindannyiukkal jókat versenyeztem. De mindenkinek gratula és köszönet, aki végigcsinálta a szezont.”

A menjetekkorbe.hu NASCAR bajnokságának mezőnye

Leitner a Charlotte-i verseny leintéséig harcban volt

Leitner Norbert karnyújtásnyira volt az újabb bajnoki címtől, ezúttal azonban meg kellett elégednie a második hellyel a VSR TCR szezon 2023-as győztesének.

„Mindent megpróbáltam, hogy megnyerjem a versenyt, taktikáztam a tempómmal is, a gumikat is próbáltam óvni, de sajnos az utolsó restartnál a kopott gumikon kint maradó az én soromba rosszul rajtolt és nem tudtam sávot váltani és csak azután tudtam előzni, hogy Roós András és Eke Dávid elment mellettem, így lényegében amit egész versenyen próbáltam véghez vinni terv az be is fuccsolt és a bajnoki cím elúszott már ekkor. Végére próbáltam még ijesztegetni, de Andrist ezzel nem lehetett hibába kényszeríteni sajnos” – ismerte el Leitner. „Gratulálok Andrisnak a bajnoki címhez és Dávidnak is a futamgyőzelemhez.”

Leitner Norbert vezeti a mezőnyt Charlotte-ban

Szilvási Patrik bátor taktikájának köszönhetően 5. lett Charlotte-ban így megszerezte a bajnoki harmadik helyezést.

„Egyértelműen ez volt a szezonom csúcspontja, nagyon kényelmesen éreztem magamat az élbolyban. Azt azért megemlíteném, hogy én egyértelműen azzal a szándékkal mentem, hogy meglegyen a bajnoki 3. hely, szóval hasonlattal élve a Mátéra tettem a kerekemet egész futamon, ami be is jött. Utolsó kiállásnál bepróbáltam a 2 kerekes cserét, hogy átugorjam azokat, akik nem jöttek ki. Mondjuk azt, hogy bejött, de mégse. Sajna el lett főzve nagyon gyorsan, mivel végig fentragadtam a külső íven, és mire lekerültem, már késő volt. Igazából nincs okom csalódásra, igy jött ki. Mindenkinek még egyszer gratulálok a szezonjához, természetesen kiemelve Andris bajnoki címét” – nyilatkozta Szilvási.

A menjetekkorbe.hu NASCAR bajnokság mezőnye Charlotte-ban

Tabella
Discord

Jöhet a nyári szünet, de az év vége sűrű lesz

Most egy hosszabb pihenőre tér a VSR 2023-a szezonja. Azonban 2023 szeptemberében indul az iRangsor meghívásos bajnoksága, a SIM Liga, októberben pedig a VSR téli, GT4-es szezonja. Az is bejelentésre került, hogy a NASCAR bajnokság a nagy sikerre való tekintettel jövőre  visszatér a VSR palettájára, ezúttal azonban a legfrissebb Next Gen autókkal fogják összemérni tudásukat a versenyzők.